ne tür kumar lisansı alınabilir bilir 10

Gizli göz atma ve VPN gerçekten güvenli midir?

Düzenli olarak herkese açık Wi-Fi ağlarına bağlanıyorsanız bu ihtimali göz önünde bulundurmalısınız. İnternet trafiğinizi kimlerin izleyebileceğini ve sizden neler çalabileceğini (ör. parolalar, kişisel veriler, ödeme bilgileri ve hatta kimliğiniz) asla bilemezsiniz. Çevrimiçi olmanızın sebebi ister iş amaçlı ister kişisel olsun, muhtemelen web’de gezinmenin sizi ve kuruluşunuzu her türden riske karşı açık hâle getirebileceğini biliyorsunuzdur. Hâlihazırda mevcut internet bağlantısını gizlemek için şifreleme tüneli oluşturmak amacıyla VPN kullanmak yerine, VPN verileri kullanıcıya sunmadan önce otomatik olarak gizleyebilir. Siteden siteye VPN, temel olarak özel intranetleri gizlemeyi amaçlarken bu güvenli ağların kullanıcılarının birbirlerinin kaynaklarına erişebilmelerine izin veren özel bir ağdır.

Bu işlem, istenmeyen üçüncü tarafların güvenli bağlantınıza erişim sağlamasını zorlaştırır. VPN, internet trafiğinizi ve kimliğinizi çevrimiçi olarak şifreleyerek üçüncü tarafların verilerinizi sisteminize girmesini ve verilerinizi çalmasını zorlaştırır. VPN kurulurken uç nokta, VPN bağlantısını çalıştırır ve diğer uç noktaya bağlanarak şifreleme tünelini oluşturur. Arama, internete göz atma ve geçmiş verilerinizi korumanın tek yolu VPN kullanmaktır. Aynı internet bağlantısına bağlı birden fazla cihazınız varsa her bir cihaz için ayrı VPN kurmak yerine VPN’yi doğrudan yönlendiriciye uygulamak sizin için daha kolay olabilir. İlk VPN uygulamaları 2000’li yılların başında piyasaya sürüldü ancak genel anlamda yalnızca işletmeler tarafından kullanılıyordu. Ancak özellikle 2010’ların başında yaşanan sansasyonel güvenlik açıklarından sonra tüketiciler kendilerine ait özel VPN arayışına girdi. Ertesi yıl, Wei Xu çevrimiçi paylaşılan bilgi paketlerinin kimliğini doğrulayan ve bu paketleri şifreleyen bir internet güvenli protokolü olan IPsec ağını geliştirdi. Ardından 1996 yılında Gurdeep Singh-Pall adlı bir Microsoft çalışanı, eşler arası tünelleme protokolünü (PPTP) oluşturdu.

1993 yılında, Columbia Üniversitesi ve AT&T Bell Laboratuvarları’ndan bir ekip, swIPE (yazılım IP şifreleme protokolü) olarak adlandırılan, günümüzdeki VPN’in ilk versiyonunu oluşturmayı başardı. Ancak yönlendiricinizin kullanıcı arayüzü yoksa yönetmesi daha zor olabilir; bu da gelen bağlantıları engellemesine neden olur. Uzaktan erişim VPN’leri, kullanıcıyı bir uzak sunucuya bağlayarak çalışır. ABD, Birleşik Krallık ve Almanya’da ise VPN kullanıcılarının yüzdesi daha düşüktür ancak yaklaşık %5 ile hafife alınmayacak düzeydedir. Aynı zamanda, güvenebileceğiniz bir VPN sağlayıcısı seçmeniz büyük önem taşır. Google Chrome ve Firefox gibi çoğu web tarayıcısına VPN uzantısı eklenebilir. Opera gibi bazı tarayıcılar, kendi yerleşik VPN uzantıları ile sunulur. Bu, çoğunlukla evlerde ve küçük işletmelerde kullanılan uygulama türüdür.

  • Ev eğlence sistemlerinizden coğrafi olarak kısıtlandırılmış içeriklere erişmenize de yardımcı olabilir.
  • Uzantılar, kullanıcıların internette gezinirken VPN’lerini hızla açıp kapatmalarını ve kolayca yapılandırmalarını sağlar ancak VPN bağlantısı yalnızca bu tarayıcıda paylaşılan bilgiler için geçerlidir.
  • Yapabildikleri yalnızca IP’nizi korumak ve internet geçmişinizi şifrelemektir.

Bu, güvenli olmayan herkese açık Wi-Fi ağı sağlayıcıları için özellikle yararlı olduğunu kanıtlayan ve giderek yaygınlaşan bir VPN türüdür. Sağlayıcıya kadar tüm verileri şifreleyerek üçüncü tarafların ağ bağlantılarına erişmesini ve bu bağlantıları tehlikeye atmasını engeller. Son yıllarda VPN alımında en önemli etkenlerden biri, kullanıcıların coğrafi olarak kısıtlandırılmış içeriklere erişim talebindeki artış olmuştur. Örneğin Netflix, Hulu ve YouTube gibi video akış hizmetleri, bazı videoları yalnızca belirli ülkelerden erişebilir hâle getirmektedir. Modern VPN’ler, IP’nizi şifreleyerek başka bir ülkede internete girmişsiniz gibi göstererek bu tür içeriklere herhangi bir yerden erişmenizi sağlar. Gizli göz atma, tarayıcınızın yerel cihazınızda veya bilgisayarınızda bilgi depolamasını engellese de bilgisayarınız ile internet servis sağlayıcınız (İSS) arasındaki bilgi paylaşımını engellemez. Bu nedenle, hem internet göz atma verilerinizi paylaşma hem de size en yüksek düzeyde güvenlik sağlama konusunda güvenebileceğiniz bir VPN sağlayıcısı seçmeniz önemlidir.

İnternetin kullanılmaya başlandığı günden beri, internet tarama verilerini korumak ve şifrelemek için çaba sarf edilmektedir. ABD Savunma Bakanlığı ilk olarak 1960’larda internet iletişim verilerini karıştırmaya dair projelere dâhil oldu. İyi bir VPN uygulaması, bu ani kesinti süresini tespit edip önceden belirlenen programları kapatarak veri güvenliği ihlali olasılığını azaltmalıdır. Bu VPN türü kişisel kullanım için idealdir ancak büyük ölçekli işletmelerin kompleks ihtiyaçlarını karşılayamayabilir. Singh-Pall PPTP’yi geliştirirken internet kullanımı gitgide yaygınlaşıyordu ve tüketici kullanımına hazır gelişmiş güvenlik sistemlerine ihtiyaç duyulmaya başlandı.

0 Comments